Продължете към съдържанието

Преценяваш ли мъдро „битките“ си?

Още един от най-често споделяните казуси в моята практика е животът в борба.

Клиентите ми описват това състояние като „живот, изпълнен с ежедневни трудности, чувство за тежест в областта на гърба, врата, кръста /или дори болки в цялото тяло/, чувство, че задачите се увеличават, колкото повече от тях изпълнят, вместо както е „логично“ да намалеят, чувство за плуване срещу течението, трудности в дишане и болка в сърцето /без да има здравословна причина за това/. Споделят ми, че всичко постигнато от тях се е случило след множество лишения, усилия, вършене на това, което „трябва“, а не на това, което искат.“

Нужно ли е животът ни да бъде борба? Защо сме започнали да се борим? Има ли и друг начин?
Темата е голяма и важна и в новата си статия ще се спра на един от нейните нюанси, а именно – за битките във взаимоотношенията / връзката.

Преценяваш ли мъдро моментите, когато да кажеш „Да“ и когато да застанеш зад своето „Не“?
Какво е наистина важно за теб в отношенията и с какво би могъл/ могла да направиш компромис?
Много партньори влизат в позицията на изискващи/ настояващи на своето просто от любов към спора.
Те тропат с крак и налагат правила, които или те самите също не спазват или наистина не са им принципиално важни, или не са готови да вземат мерки, когато това правило бъде нарушено, което превръща комуникацията в постоянни спорове и битки за надмощие, игра на „кой е прав и кой е крив“.

Как изглежда това през пример – Семейна двойка, в която жената се кара всяка сутрин на своя мъж, че си боядисва обувките преди работа и от боята за обувки и мирише. Тази караница се случва всяка сутрин през последните вече три месеца. Реакцията на партньора – гняв, участие в караницата, продължа да действа както е преценил, обърканост защо това изискване се появява.
Реакцията на съпругата – гняв, желание да докаже правотата си, упоритост, обърканост защо той не желае да се съобрази.
Но ако разплетем ситуацията, съпругата пряко нее засегната от случващото се, всяка сутрин тя излиза на работа и не е помещението, за да вдишва аромата от боята за обувки. Супругът и също излиза. Само че веднъж започнала спора, тя се страхува да го спре, защото така нейната позиция ще „падне“ в очите на нейния партньор.

Нима са нужни тези нерви/ тези чувства/ тези караници?
Какво според теб правят те с взаимоотношенията?


Караницата може подобно на корозията по метала бавно, но сигурно да унищожи всичко хубаво, което има във взаимоотношенията, особено, когато не подбираме мъдро ситуациите, в които да казваме „Да“ и в които да казваме „Не“.

Ще има ситуации, които няма да ти бъдат толкова важни и за които ще е по-мъдро да оставиш партньора ти да направи каквото е преценил или да се съгласиш с него. Ситуации, които не нарушават твоите принципи.
Ще има и ситуации, процентно в пъти по-малко през месеца, които ще бъдат важни за теб и за които ще е ценно да кажеш твърдо „Не“ и да застанеш зад позицията си.
Ако мъжът има ежедневна среща с недоволната си, кисела и спореща жена, той няма да разграничи кога тя казва „Не“, за да доминира над него или по друга причина и кога казва „Не“, защото го чувства с цялото си същество. Същото важи и в обратна посока.
Подбирай кога да се скараш с партньора си, нека наистина има причина за това. По този начин ще запазиш комуникацията във връзката ви чиста, спокойна и открита.

Помни, че твоят партньор е човешко същество така, както и ти си човешко същество.
Помни, че той/ тя има чувства, така, както и ти имаш чувства.
Помни, че той/ тя има право на мнение така, както и ти имаш право на мнение.
Помни, че той / тя има право на свобода на изразяване така, както и ти имаш тази свобода.
Помни, че той/ тя е с теб, защото така е преценил, но не ти е длъжен и нищо не е в сила да го „обвърже“ против волята му, но и ти не си го избрал през свободната си воля.
Помни, че той/ тя е твой партньор/ партньорка, твой любим, а не опонент или боксов партньор.

Цени и уважавай отношенията, които имаш докато ги имаш и докато си с този партньор!
Те са богатство!

Ако искаш да подобриш любовните си взаимоотношения, можеш да си запишеш час за лична консултация с мен.

Консултациите се провеждат онлайн от всяко кътче на света и в удобно време.
Можеш да запазиш своя час за лична консултация на
тел. +359 / 876 69 91 71 или на m.kalinkovich@gmail.com

Също така от сайта ми можеш да разгледаш и курсовете, които провеждам онлайн и на живо.

С уважение,
Михаела Калинкович – консултант по личностно развитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
YouTube
Instagram