Продължете към съдържанието

Как да излезем от състоянието на хроничен стрес?

Има моменти в живота /при някои от нас доста често/, когато всичко започва да се изплъзва от ръцете ни. Тогава ставаме раздразнителни слаби, осъзнатостта изчезва и нещата започват да излизат извън контрол.

Състояние много напомнящо возенето във влакче на ужасите. В началото това да се затрупваме със задачи и отговорности ни се струва хубаво, чувстваме се ценни и нужни, но в някакъв момент движението е толкова бързо и толкова с големи амплитуди нагоре и надолу, че ни се иска да слезем. Познато, нали?
При продължителен стрес, можем не само да загреем, но и да прегорим, а това не е здравословно нито за нашето тяло, нито за душата ни, нито за емоциите ни, нито ни прави добра услуга за в бъдеще.

Ето няколко бързи съвета за това как да не допускаме подобно прегряване…

1.Спри да търсиш спасение в интернет!
Ограничи времето, което прекарваш в сайтовете и социалните мрежи. Дай си време за информационен глад.

Дай си време, в което да бъдеш насаме със себе си. Можеш да усетиш потребностите си и да се погрижиш за живота си тогава, когато вниманието ти е на 100% насочено към теб самата/ самия, а не когато енергията/ времето и вниманието ти изтичат в социалната мрежа.
Времето, което прекарваш в социалните мрежи може да ти носи временно удоволствие и чувство за лична ценност, но другото, което прави е да те отдалечава от теб самата/ самия.
Докато гледаш другите къде пътуват, дали са се оженили и какво преживяват, твоят живот може би стои на пауза.
Ще се изненадаш колко много ценно време неусетно се отделя в социалните мрежи. Използвай това време за себе си.

2. Разходи се! Поне половин час два пъти на ден.
В такива моменти е възможно в главата ти ще нахлуват много мисли. Остави потока от мисли да се лее, без да задълбаваш в тях. Преминавай през темите на леки, въздушни подскоци без да влизаш и „развихряш сценария“ в негативен план. Използвай момента също така да насочваш нежно, но и настойчиво мислите си към външния свят. Забелязвай красотата, която те заобикаля. Допусни нови, свежи мисли в ума си. Например за песента на птичките или за нежно появяващата се зелена трева в парковете.

3. Прави дихателни практики!

Насищането на организма с кислород успокоява и отпуска. Също така наблюдавай начина, по който дишаш, когато си под стрес. Често стресираните хора имат болки в тялото си, напрегнати рамене, гръб, врат, дишат трудно, стегнати са, долната челюст също може да е по-стегната, това влияе и на вътрешното им състояние.

4. Два часа преди сън бъди сам/а със себе си.
Можеш да почетеш книга или да медитираш. Нека това време бъде посветена на теб самата/ самия. Без социални мрежи, използвай времето за нещо леко, успокояващо и приятно. Лягай си в едно и също време и по възможност следвайки природните ритми на смрачаване и развиделяване.
По този начин организмът ни се настройва да се отпуска в определен час /получава се като своеобразен вътрешен часовник/ и да се събужда в определен час, дори и без будилник.

5. Добави в ежедневието си спорт!
Избери спорт, който ти харесва и ти носи удоволствие, но и също така спорт който раздвижва кръвта ти. Движението е живот, енергия и развитие. Когато тялото ти е в добър тонус, тогава е много възможно да усещаш мислите си по-ясни, да се чувстваш по-жизнен/а, да имаш приток на свежи идеи и още много, много други положителни страни.

6. Запознавай се с нови хора!
Можеш да отидеш на #тренинг, свързан с твоите интереси и да се запознаеш там с нови за теб хора. Съветвам те да разнообразиш приятелските контакти, които имаш в момента и да подбереш за себе си дори различни на теб и досегашните ти приятели хора. По този начин ще добавиш в общуването си нови гледни точки, нов тип темпераменти, нови възприятия за света.

И последно, но не по важност – Отдели за всичко това време! Отдай се напълно на желанието си да се погрижиш за себе си. Не си попаднал/а в капана на стреса за един ден, така че и излизането от там ще отнеме време. Постепенно и с постоянство ще можеш да създадеш за себе си ежедневие, което вместо със стрес, да бъде изпълнено с вълнение, в пъти повече радост и с повече себе-чувстване.

Ако чувстваш/ имаш:
-неувереност;
-отлагане, мързел;
-липса на самодисциплина;
-липса на идеи, обърканост;
-липса на воля;
-самота, липса на приятели и съмишленици;
-умора и липса на енергия;
-чувстваш, че живееш живота, наложен ти от някой друг и не изпълняваш желанията на своето сърце, то..

Можеш да си запишеш час за лична консултация и да се погрижиш за себе си и своя живот. За последните три години в моята практика пакетът от 3 лични онлайн консултации е един от най-предпочитаните.
Можеш да запазиш своя час за лична консултация на тел. 0876 699171 или като ми пишеш на имейл – m.kalinkovich@gmail.com

Консултациите се провеждат онлайн от всяко кътче на света. Също така на моя сайт можеш да разгледаш и курсовете, които провеждам онлайн и на живо.

С уважение,

Михаела Калинкович – консултант по личностно развитие

1 коментар за “Как да излезем от състоянието на хроничен стрес?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
YouTube
Instagram