Продължете към съдържанието

Първа помощ в период на криза

В периода, когато много хора по цял свят са затворена под карантина вкъщи. Период, в който милиони хора се страхуват и изкупуват каквото видят в магазините. Период, в който новините с още по-голяма сила ни заливат с негативна информация е още по-важно да се погрижим за самите себе си.

Проблемът и възможността са двете страни на една и съща монета. Зависи как ще погледнем на създалата се ситуация. Споделям с теб 7 стъпки, с които можеш да се подкрепиш в този период и да го използваш подобаващо за растеж и разцвет.

1.Приемане

Приеми със смирение случващото се. Отричането и гневът правят невъзможно да се види реалността такава, каквато е. Съпротивата създава много страдания в живота ни и подобно на „ластик“ притегля към нас с двойна сила това, срещу което се съпротивляваме. Вниманието ни е мощна енергия и може да притегли към нас това, върху което го насочим. Приемането, от своя страна, е в основата на доверието в живота.

Сега голяма част от хората по целия свят са под карантина и това е нашата реалност. Приемането на тази реалност ще ни помогне да се адаптираме към нея и да я виждане не само бяло/черна, но в цялата палитра, която този период притежава.

Сега голяма част от хората по целия свят са под карантина и това е нашата реалност. Приемането на тази реалност ще ни помогне да се адаптираме към нея по-лесно и да я виждане не само бяло/черна, но в цялата и уникална палитра, която притежава.

Полезни въпроси-
Какво добро носи този период в живота ми?
Какви нови възможности се отварят за мен?
Как мога да си помогна по-лесно да премина през този период?

2.Отговорност

Поеми отговорност за живота и здравето си. Това означава да следваш всички инструкции на лекарите и да укрепваш имунитета си по всички налични начини. Включително положителни мисли и емоции. За целта поеми отговорност за своите мисли и емоции.
Приеми свободното време, което сега в периода на карантината имаш, като подарък и насочи вниманието си към това как можеш да подобриш себе си и живота си в този период.

Полезни въпроси –
Поемам ли отговорност за собствените си действия и бездействия?
Ако „не“, то от кого очаквам да дойде помощта, решението, грижата, избора?
Как се грижа за себе си и своя живот?
Как се погрижих днес за своите емоции, тяло, душа и ум?

3. Доверие към Висшите сили

Помни, че всичко се случва според волята на Бог. Всички ние сме закриляни и благословени от Висшите сили. Различни мъдреци казват, че „този вирус е благословия за човечеството и идва с цел да ни предпази от самоунищожение“.
Това е период на обединяване на държави и хора, период на сътрудничество, на помъдряване и вътрешно израстване, на оценяване на истински важното пред „фалшивите“ ценности.

Период помагащ ни да оставим конкуренцията, борбата и войните на заден план.
В това, което се случва сме заЕдно и както мускетарите казват „Всички за един и един за всички!“. Всеки може да допринесе за всеобщото благо дори и с малки на пръв поглед действия.

Полезни въпроси –
Срещу какво се боря?
С кого се конкурирам?
Чувствам ли връзка/ контакт с Висшите сили?
Чувствам ли се в безопасност и закриляна?
По какъв начин се свързвам с Висшите сили и по какъв начин получавам напътствия от тях?

Тук може да ти бъде много полезна новата визуализация, която записах „В едно с потока на Живота“https://youtu.be/K5hwcuPfQ6Y

4. Виждай възможностите

Виждай възможностите за растеж и развитие във всичко в този период, а не само загуба и крах. Потърси в себе си, свържи се и се опри на своята вътрешна опора. Това е твоето ядро на сила, твоето ядро на баланс. Така, както планетата Земя има своето ядро, което я центрира, така и ние имаме своето ядро.
Това е ядрото на себе-усещане, това е ядрото на с-покой-ствие, това е ядрото на себе-познаване.

Какви възможности предлага за нас този период –

-Прекарвай време със себе си и със семейството си

-Фокусирай към вътрешния ти свят, за да чуеш душата си

-Живей повече тук и сега

-Завърши всичко недовършено

-Погледни на живота си отстрани /от позицията на случаен наблюдател/

-Преразгледай своите ценности и житейски правила

5. Инфо- детокс

Периодично си предоставяй паузи в използването на социалните мрежи, по този начин ще можеш да ограничиш потока на отрицателна информация. Поне един ден в седмицата изобщо не влизай в социалните мрежи и не използвай телефона си.

6.Фокус върху себе си

Самият живот ни насочва към себе си. Сега е особено подходящ период да останем насаме със себе си вкъщи и да помислим върху основни екзистенциални въпроси като-
Кой съм аз? Какъв/ Каква съм аз? Къде отивам? Защо? И с кого?
Както и въпроси за контакт с душата:
Какво иска душата ми? Честен/ Честна ли съм със себе си? Верен/ Вярна ли съм на себе си? На кого трябва да простя? Кого мога да приема и кого мога да пусна от живота си? Какво вече е старо и не ми служи в живота? /не само като предмети, но и като начин на мислене, вярвания/
Преди да започнем да прощаваме на другите хора е добре първо да простим на самите себе си. Отговорите на въпросите, които споделих с теб създават нови вътрешни стълбове и освобождават жизнения ресурс.

Можеш да използваш техниката за прошка, която споделих в едно от своите видеа – https://youtu.be/8Ljm0q0x_J8

7. Грижа за тялото


Сега е уникален период да преразгледаш отново как се грижиш за своето тяло.

Колко спиш и дали сънят ти е възстановяващ?
Колко течности пиеш през деня и какви са тези течности?
С какво се храниш и как се чувства тялото ти след като ядеш тази храна?
Доколко консумираш плодове и зеленчуци?
Спортуваш ли /да, дори и сега вкъщи/ или повече седиш на диван/стол?
Твоето тяло работи в сътрудничество с твоята душа. Грижейки се по възможно най-добрия начин за своето тяло, ще чувстваш много повече енергия, много повече лекота и свобода в движенията си, ще бъдеш в пъти по-продуктивен/продуктивна.
Нека движещата ни сила не е „дано не хвана вируса“, а бъде „нека подобря здравето си и живея в максималния потенциал на моя ум, тяло, емоции и душа“.

Животът ни никога няма да бъде същият след този период! Той ще бъде в пъти по-добър!
Ако искаме да променим света е нужно първо да променим себе си! Всички променяме света към по-добро, чрез нашите собствени вътрешни промени! Когато сме в контакт със себе си и здрави и щастливи в живота си,ние имаме ресурс и съответно имаме желание и възможност да съз-даваме, да подкрепяме и вдъхновяваме другите.
Нека се обединим в Едно!
Пожелавам ти от сърце здраве, центрираност и себе-усещане!

С уважение,

Михаела Калинкович – консултант по личностно развитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
YouTube
Instagram